Când a fost ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?

Weekendul Ambasadorilor și Suporterilor KISC – Când a fost ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată? #visitkisc

Cu toții știm cine a fost BP și ce rol are el în istoria mișcării scout. Dar câți dintre noi știam că la finalul primei jamboree din Londra, BP le-a spus participanților că visul lui e de a crea o mini-jamboree permanentă, unde atmosfera cercetășiei internaționale să fie mereu prezentă. Trei ani mai târziu, visul său a devenit realitate prin crearea Centrului Internațional Cercetăşesc din Kandersteg (Kandersteg International Scout Centre – KISC).

kiscAnul acesta, în 12 aprilie, KISC a împlinit 93 de ani de la fondare, iar 3 zile mai târziu, 19 cercetași din 11 țări (Danemarca, Finlanda, Olanda, Elveția, Cehia, Portugalia, Regatul Unit, Malta, Grecia, Ungaria și bineînteles România) ne-am întâlnit la centru pentru a ne lua în primire rolul de ambasadori ai mini-jamboreei permanente, pentru a întelege mai bine care este rolul nostru și a pune bazele strategiei de promovare activă a KISC în cadrul organizațiilor din țările pe care le reprezentăm.

Ce am făcut și ce urmează?

Am avut oportunitatea de a lucra întreg weekendul cu oameni pasionați de a duce visul lui BP mai departe – unii aflați la prima vizită în Kandersteg, iar cei mai mulți dintre noi având o istorie personală cu KISC. Pentru a avea un punct comun de plecare, am vizitat toate facilitățile centrului, atât cele deschise publicului cât și cele din “spatele cortinei” unde o mână de cercetași voluntari (The Pinkies) se asigură că totul merge strună. Am primit mai multe informații despre planurile centrului, precum și provocările recente și actuale. Au urmat o serie de workshopuri foarte interesante unde am dezbătut care este rolul nostru ca ambasadori, care este “călătoria vizitatorului” din momentul în care află despre KISC până la întoarcerea din Kandersteg și care sunt grupurile țintă unde ar trebui să ne concentrăm atenția atunci când promovăm Centrul Internațional Scout.

kisck2Probabil unul din cele mai importante puncte din program au fost discuțiile legate de specificul fiecărei țări, am văzut care a fost prezența țărilor noastre în Kandersteg în ultimii 4 ani și am dezbătut care sunt provocările cercetașilor din țară care doresc să viziteze centrul fie în cadrul unui eveniment sau ca staff. Cu surprindere am aflat că provocările cercetaşilor sunt foarte similare indiferent de organizația din care provin. Am pornit cu forțe proaspete pe direcția analizei acestora și care sunt cele pe care le putem aborda – am învățat multe de la ambasadorii mai versați care au trecut prin provocări similare și ne-au ajutat cu idei și sugestii care au funcționat și funcționează în țările lor – de la canale de promovare la idei de fundraising. Nu în ultimul rând, am aflat mai multe informații despre diversele oportunități pe care orice cercetaș le are pentru a ajunge în Kandersteg.

În două zile, 19 cercetași entuziaști și pasionați, am lucrat împreună cu echipa de coordonare a Centrului Internațional Scout și am pus bazele strategiei comune a rețelei de ambasadori ai centrului, precum și a planurilor de acțiune specifice fiecărei țări, pentru a ne asigura că la întoarcere vom folosi tot ceea ce am învățat și dezbătut în mijlocul Alpilor pentru a crește vizibilitatea KISC în cadrul organizaților  noastre și pentru a putea oferi informații, suport și sprijin tuturor celor care doresc să “trăiască visul”.

kisc3
M-am întors din Kandersteg plină de energie și entuziasm, ca de fiecare dată când am fost acolo. Am cunoscut oameni la fel de entuziaști cu care am dezbătut “cum putem să fim cei mai buni ambasadori” până târziu în noapte și am făcut planuri pentru a ne asigura că cercetașii din țările noastre au toate informațiile și sprijinul necesare pentru a “trăi visul lui BP”. În consecință, urmăriți pagina dedicată KISC pe site, dar până atunci, știați că:

  • Primii cercetași români au vizitat KISC în 1931
  • Există a cameră românească la centru, decorată cu obiecte tradiționale
  • Aproximativ 100 de cercetași aleg anual să trăiască visul lui BP devenind “Pinkies”
  • “The Pinkies” își au numele datorită tricourilor roz pe care le poartă
  • Plimbându-te pe holurile din “The New Chalet”, poți vedea pozele tuturor celor care au fost staff în ultimii 33 de ani
  • Aproximativ 10.000 cercetași vizitează anual Centrul Internațional Scout

Articol realizat de Adriana Fodor, Ambasador KISC în cadrul ONCR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.