Romanian Work Party 2023 – cum a fost și de ce este o experiență must-have

Între 21 și 29 octombrie 2023, o echipă curajoasă de 9 cercetași a plecat spre Kandersteg International Scout Centre pentru a reprezenta Romanian Work Party. În aceeași perioadă a avut loc și Portuguese Work Party, cu ai cărei participanți am avut ocazia să muncim cot la cot și să legăm prietenii.

Cum a fost programul?

În mare, a fost organizat în 3 zile și jumătate de muncă și 3 zile și jumătate libere, în care ne-am putut organiza timpul așa cum am vrut. Partea de muncă s-a împărțit în două categorii: afară sau înăuntru, și am avut ocazia de fiecare dată să stabilim de comun acord cum ne împărțim. Înăuntru ne-am ocupat de ”deep-cleaning”, adică tot ce constă în curățenie, împăturit uniforma de pinkie și așa mai departe.

Eu am lucrat afară, iar câteva din lucrurile pe care le-am avut de făcut au fost să strângem și să organizăm lemne tăiate, să vopsim bănci, să dăm jos și să împăturim o prelată extraordinar de mare și grea, sau să strângem frunze (foarte multe frunze). Însă toată munca pe care am făcut-o a fost super plăcută prin simplu fapt că am fost constant înconjurată de alți cercetași cu care am putut povesti diverse în timp ce ne făceam treaba. Un lucru pe care l-am admirat foarte mult este că se respectă ”swiss time”, după cum îl menționa toată lumea, adică începeam și terminam programul la fix; nici mai devreme, nici mai târziu. 

Cum au fost zilele libere?

Am hotărât să profităm de zona frumoasă în care ne aflam și ne-am aventurat în hike-uri precum Oeschinensee, sau Balmhornhutte. Primul hike mi s-a părut de o dificultate scăzută, în timp ce al doilea a fost mediu. Am avut ocazia să vedem împrejurimile extrem de frumoase, dar să ne și cunoaștem și formăm ca echipă. 

Cea mai mare reușită?

O tradiție a centrului este meciul de fotbal dintre Pinkies și Work Parties pe care sunt mândră să spun că l-am câștigat alături de echipa portughezilor! 

Așadar, a fost o experiență super faină pe care aș repeta-o și pe care o recomand cu toată inima. Chiar mă gândesc serios să revin și ca Shortie cândva în viitor.

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre aventura pe care am trăit-o la KISC, vă invit să urmăriți pagina de instagram @romanian.work.party, care va continua să fie actualizată cu fiecare ‘delegație’ ce va urma.

– Maria Bobocica, Aetos Drobeta Turnu Severin

O vară la Úlfljótsvatn Scout and Adventure Center

Vara care tocmai a trecut m-a dus într-un loc în care cu greu aș fi visat că voi ajunge: la centrul cercetășesc islandez, Úlfljótsvatn Scout and Adventure Center, unde am avut oportunitatea de a fi voluntară, timp de trei luni.

A fost o experiență care m-a ajutat să cresc enorm, atât personal, cât și profesional. Am lucrat într-o echipă diversă, cu voluntari din toată lumea, trăind astfel din plin dimensiunea internațională a cercetășiei și  descoperind, în același timp, Islanda și specificul cercetășiei de acolo. 

Pentru cercetașii islandezi, Úlfljótsvatn înseamnă acasă. Însă echipa extrem de profesionistă care lucrează aici face ca acest loc să devină acasă pentru orice voluntar sau oaspete îi calcă pragul. M-am bucurat să fiu parte din echipă și să văd îndeaproape în ce constă managementul unui centru cercetășesc, cum se lucrează într-o echipă dinamică și diversă și cum răspunde cercetășia islandeză nevoilor comunității prin activitatea bogată a acestui centru. 

Voi oferi o descriere sumară a activității mele de acolo propriu-zise. Astfel, ca voluntar, am lucrat în trei arii principale: Program, Guest Services și Campsite. În partea de program, sarcinile au constat în facilitarea diverselor activități pentru grupuri de copiii  (pentru că centrul organizează tabere de vară de o săptămână pentru copiii islandezi pe parcursul întregii veri) sau grupuri de cercetași, fie islandezi, fie din alte colțuri ale lumii. Programul e divers și cuprinde o paletă largă de activități  – de la drumeții, cățărat, tras cu arcul sau activități cu kayak-ul, toate își propun să ofere un cadru educațional cât mai sigur, prin care participanții să își depășească limitele și să  descopere cercetășia prin activități outdoor. În aria de Guest Services, sarcinile constau în a ajuta la curățenie sau la gătit, iar în aria de Campsite, voluntarii ajută la întreținerea spațiului și a facilităților pentru cei care vin să campeze la Úlfljótsvatn. Prin urmare, fiecare voluntar contribuie în fiecare zi la a pune în mișcare mecanismul centrului, din fiecare arie în care lucrează, prin fiecare sarcină, mai mică sau mai mare – dar ceea ce face acest mecanism să funcționeze este modul în care membrii staff-ului își aduc propria contribuție, prin pasiunea, abilitățile și poveștile pe care le pun împreună și dau viață locului. 

Dar a fi parte din echipa Úlfljótsvatn a fost mai mult de atât: fiecare arie a activității mele de acolo a fost o experiență de învățare, în care am văzut materializate valorile centrului, adică sentimentul de apartenență care se creează în acest spațiu, aventura care se află la orice pas, responsabilizarea și împuternicirea tinerilor și, mai ales, cercetășia, trăită într-un mod cât se poate de autentic. 

M-am simțit ca acasă la Úlfljótsvatn – un acasă pe care îl port cu mine și pe care mă bucur că îl pot împărtăși mai departe. M-am întors cu multe amintiri, cu dor de prieteniile de acolo, cu multă recunoștință pentru toți oamenii care m-au inspirat și, desigur, cu dorință și curaj de a fi GATA ORICÂND pentru alte aventuri cercetășești. 

– Andreea Mîrț

Peace Education Training

Între 21 și 26 martie s-au adunat în Riga, Letonia aproximativ 30 de cercetași activi în cele 6 domenii ale Educației pentru Pace: Diversitate și Incluziune, Dialog, Drepturile Omului, Safe from Harm, Advocacy și Acțiuni Umanitare. Aceștia au luat parte la Peace Education Training și toate cunoștințele pe care le-au acumulat sunt însoțite de un entuziasm molipsitor de a le transmite mai departe și celor dintre noi care nu i-am însoțit în călătorie.

Cercetașii au abordat mai multe subcategorii ale acestui subiect pe parcursul a 5 zile pe care le-au petrecut sub protecția Umbrelei Educației pentru Pace.

Din partea organizației noastre, Paul Pop, Andreea Mîrț și Maria Eremia au fost cei trei participanți care s-au aventurat în această experiență și s-au întors acasă dornici de a ne împărtăși impresiile lor. Îi lăsăm pe ei să vă povestească mai multe.Paul, C.L. Dej: 

Prin participarea la Peace Education Training in Scouting in Riga am aflat super multe.

Activitățile au fost împărțite în 6 arii: Diversitate și Incluziune, Dialog, Drepturile Omului, Safe from Harm, Advocacy și Acțiuni Umanitare. Pentru fiecare arie am avut activități atât practice cât și teoretice. În principiu, am învățat cum să facem advocacy pentru cauza noastră, cum să purtăm un dialog și cum sa ne implicăm în activități umanitare. De asemenea am avut ocazia sa fiu și eu un advocate și să vorbesc despre propriile mele acțiuni pe plan umanitar la granița cu Ucraina.


Andreea, C.L. Vest Cluj-Napoca:

Ca să rămân în cadrul simbolic, Peace Education Training a fost peste mine una din umbrelele sub care mi-a plăcut enorm să stau, alături de alți 26 de cercetași, GATA ORICÂND să descopere frumusețea și complexitatea diversității și a incluziunii, a dialogului, a drepturilor omului, a acțiunilor umanitare, dar nu numai. Am învățat că această umbrelă nu doar ne protejează, pe noi, în calitate de cercetași, ci e una care poate să crească, să devină mai încăpătoare, odată ce o ducem în comunitățile noastre. Sub umbrelă, apropiați unii de alții, am simțit siguranță, pasiune pentru ceea ce facem în cercetășie, curiozitate și motivație de a face mai mult ca educatori pentru pace. Săptămâna pe care am petrecut-o sub cerul baltic, în Riga, va rămâne cu mine prin poveștile pe care le-am auzit sub umbrelă, prieteniile și conexiunile pe care le-am legat cu ceilalți cercetași și mai ales prin motivația de a împărtăși mai departe valorile care ne leagă și ne aduc împreună ca cercetași. M-am întors acasă cu partea mea de umbrelă, pe care abia aștept să o construiesc și colorez în comunitatea mea și cu încrederea că prin pace putem face lumea un loc mai bun. 


Maria, C.L. Roșu București:

A fost un eveniment internațional foarte frumos unde am cunoscut oameni noi cu perspective diferite de la care am învățat extrem de multe. Am aplicat principiul “learning by doing” pentru a intra mai profund în subiectele abordate. Spre exemplu pe echipe am simulat un model de advocacy care a fost extrem de reușit.  Am avut foarte multe materiale vizuale care au ajutat întregul proces de învățare precum tipurile de management a conflictelor sau cum se ajunge de la diferențe la discriminare. Ne-am și jucat, am avut o seară internațională unde fiecare a adus ceva specific țării de unde vine. Această seară internațională s-a ținut la Latvian Scout House care a fost deschisă recent, cu câteva luni în urmă. ScoutEduHub a fost o inspirație pentru cercetașii din Letonia pentru a-și deschide propriul spațiu unde să facă activități. 
Dacă aceste câteva cuvinte și pozele ți-au stârnit interesul, te încurajăm să nu stai pe gânduri la următoarea oportunitate care se ivește și să te înscrii! Lumea devine un pic mai bună de fiecare dată când facem un pas spre educarea noastră și a celor din jur.

STAFF la KISC: VARĂ 2018

Au trecut deja două săptămâni de când m-am întors din cel mai frumos și special loc de pe pământ: Kandersteg International Scout Center.

 A fost un proces lung de aplicare și zilele treceau și nu mai primeam un răspuns. În momentul când am aflat că voi face parte din familia de Pinkies, alături de alți 39 Short Term Staff, nu a existat zi în care să nu mă gândesc ce o să fac acolo sau în care să nu mă pregătesc pentru aventura ce urma. Ne-am organizat cu luni înainte creând grupuri pe facebook și snappchat, și chiar un playlist comun. A fost foarte amuzant acum, la final de sezon, să povestim despre etapa de început când ne-am creat o primă impresie despre fiecare pe baza profilului de facebook. 

 Lunile de lungă așteptare au trecut în cele din urmă și pe 8 iunie am călcat pentru prima dată în centru. Și acum îmi aduc aminte când am ajuns în camera Boy Scouts of America și majoritatea fetelor dormeau, iar dimineața toată lumea era liniștită și nu prea vorbeam între noi.  Dar cum altfel să îi cunoști și descoperi pe fiecare pinkie dacă nu în cele două săptămâni de training intens. Eram toți Short Term Staff așa speriați că nu ne vom descurca, dar în același timp eram pregătiți să începem cu adevărat munca. 

 O zi foarte tensionată a fost cea în care am aflat din ce echipă vom face parte pentru restul sezonului. Nu pot exprima energia pozitivă transmisă de o singură foaie A4 pe care scria că am fost aleasă să fac parte din CAMPSITE TEAM. Toți din echipa Campsite eram atât de diferiți și foarte curioși cum ne vom înțelege. Curățatul dușurilor și toaletelor împreună, reciclarea, tăiatul lemnelor, reparațiile și chiar după amiezile în care ne relaxam împreună asteptând ora cinei, toate acestea ne-au făcut să devenim cea mai frumoasă și unită echipă a sezonului, și nu afirm doar eu asta. 


 Râsetele, abundența de emoții, aventurile, adrenaliana pură, prieteniile legate, voluntariatul și, bineînțeles, cercetășia sunt doar câteva cuvinte care pot descrie vara aceasta. Chiar dacă numai vizitezi centrul pentru câteva zile sau vrei să fii voluntar pentru trei luni (sau chiar ani), acest loc devine mai multe decât un centru scout între frumoșii Alpi- devine o a doua casă.

 Am fost cu adevarat în largul meu și unul din lucrurile importante pe care le-am învățat la KISC (și lista este lungă) este că fiecare secundă trăită trebuie folosită pentru a învăța un dans nou, pentru a merge la piscină în 30 de minute sau doar pentru a avea o seară între fete cu clătite.

 Trezindu-mă timp de 3 luni la KISC înconjurată de oportunități, prieteni și cercetășie, am învățat cum să fac mai mult decât să exist.

                                                             Ana Iulia Vătău – Cabana Scout București