Experientiality, drumul înainte e pavat cu învăţare

La exact o lună după ce ne-am întors de la Experientiality am decis să punem pe foaie lucrurile care ne-au rămas la suflet din toată experienţa. Adevărul e că ar fi fost dificil şi injust faţă de organizatori să facem asta mai devreme având în vedere nivelul la care cursul acesta a reuşit să-şi lase amprenta asupra perspectivelor noastre. Experientiality, un curs adresat lucrătorilor de tineret care urma să investigheze mai mult felul în care noi ca educatori și facilitatori de educație non-formală influențăm felul în care transmitem mai departe mesajul, influențați fiind la rîndul nostru de propriile principii și sisteme de valori, a reuşit să ne reamintească tuturor de ce facem ceea ce facem şi de ce este important să continuăm să lucrăm în educarea minţilor tinere. Cursul a urmat un program inovativ, fiind împărțit în 2 părți principale: descoperirea noastră ca educatori prin explorarea valorilor personale în diverse circumstanțe și dezvoltarea de noi metode educaționale pornind tocmai de la lucrurile descoperite în prima parte.

Poate mai interesant decât să reluăm firul narativ al întregii noastre deplasări acolo ar fi să vă spunem exact ce am învățat, ca mărturie scrisă a faptului că sperăm să reuşim să transmitem mai departe toate aceste învăţături.

Am învăţat cuvinte Ex2noi (câteva chiar foarte utile 🙂 ).

Am învăţat că dacă petreci mai mult de două zile cu nişte oameni poţi să le “furi” ticurile verbale.

Am învăţat că poţi scoate cercetaşul din natură dar acesta va găsi tot timpul un mod de a se întoarce la ea.

Am învăţat că experienţele pot fi caracterizate într-un singur fel, ca oportunităţi de învăţare.

Am învăţat că educaţia non-formală îşi are forţele în oameni determinaţi şi implicaţi.

Am învăţat că sunt diverse stiluri de învăţare şi că educaţia non-formală îţi dă libertatea de a te juca cu toate în beneficiul celor cu care lucrezi.

Am învăţat că noi ca lucrători de tineret putem influenţa nemaipomenit de mult felul în care ne transmitem mesajul, motiv pentru care trebuie să fim în primul rând conştienţi de noi înşine şi de valorile pe care le promovăm.

Am realizat că pentru ca tinerii să se implice în educația non-formală și în acțiunile pe care noi le facem e necesar ca ei să fie obișnuiți să facă asta şi în timpul școlii.

Am învăţat că o colaborare reală între cei implicați în educația non-formală și educația formală are loc doar atunci când înțelegem care sunt problemele reale și reuşim să avem o abordare comună.

Am învăţat că identificând punctele cheie din viața ta care te-au influențat și ți-au dat direcția implicării în spațiul non-formal te ajută să vezi factorii determinanți și cum te poți folosi de aceștia pentru a-i motiva și pe ceilalți să participe în educaţia non-formală.

Am învăţat că orice joc poate fi o unealtă bună de învăţare, mai ales jocurile de socializare.

Am învăţat că flexibilitatea şi improvizaţia sunt nişte “prietene” foarte bune.

Am redescoperit că din greşeli înveţi. Iar teama de eşec trebuie eliminată.

Am văzut cât de important este să laşi la o parte stereotipurile ignorante şi să ai o minte deschisă.

Ne-am readus aminte că motivaţia este mai degrabă o calătorie, nu o destinaţie.

Am văzut că dezvoltarea şi adoptarea propriilor metode se poate dovedi a fi o muncă grea, dar care merită.

Poate cea mai importantă lecţie de la curs: Fiecare om pe care îl întâlnim are ceva să ne înveţe!

Într-o notă mai personală, fiecare dintre noi a avut căteva momente de descoperiri interioare pe care le-am concentrat în rândurile de mai jos.

„Am realizat că pot să fac mai multe decât credeam că pot!”

„Am învăţat să-i ascult pe cei din jur.”  

„Am învăţat că atunci când vorbeşti cu/despre o pasiune, inhibiţiile dispar, chiar dacă îţi este teamă să vorbeşti în public.”

„Am învăţat cât de important este să spun ce gândesc, să am propriile opinii, puternice, dar şi să îi ascult pe cei din jurul meu.”

„Am învăţat să inspir oamenii dar şi să mă las inspirată de cei din jurul meu.”

Concluzia întregii experienţe a fost cel mai bine rezumată într-un dialog avut la scurt timp după plecare de acolo: „Experientiality a fost o experiență de unde mi-am luat multe momente de „hmm, aşa e!”, m-a făcut să fiu atentă la un întreg proces de învățare și care m-a făcut să îmi pun o sumedenie de întrebări.”

Până data viitoare,
Angela Dimişcă, Alexandra Negruţ şi PaulaEx1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.