Cu drag și bucurie vă anunțăm că am nominalizat, pentru prima dată în istoria organizației, un candidat pentru poziția de Youth Advisor pentru Comitetul Mondial. Iar dacă nu ești lămurit(ă) deja, acest fapt subliniază și mai tare pașii activi pe care îi face organizația pentru a se alinia și a pune în practică Planul Trienal 2021-2024, implicând tinerii la toate nivelurile organizației.
Te invităm să citești în continuare acest articol stil interviu pentru a o cunoaște mai bine pe candidata pe care am propus-o pentru această poziție.
Cine ești, care e centrul tău local și ce faci acolo?
Salutare, sunt Andreea Scrioșteanu (Scrio), un senior de 19 ani din Centrul Local Cabana Scout București și am fost nominalizată de Organizația Națională „Cercetașii României” pentru poziția de Youth Advisor în Comitetul Mondial Scout.
Dar cum am ajuns până aici? De când mă știu, mi-a fost greu să stau degeaba. Venind la cercetași, mi-am dat seama cât de multe proiecte pot face ca tânăr explorator, mai apoi ca senior. Acum sunt membru în Consiliul Centrului Local, mă implic în echipa națională de Diversitate & Incluziune și reprezint extern cercetășia ca Vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România (CTR).
Ce așteptări ai de World Scout Youth Forum și Conferința Mondială Scout?
Sau în alte cuvinte: “Ok, dar pentru ce candidezi mai exact, Scrio?”
Așa cum la nivel național avem o Adunare Generală care ia decizii pentru ONCR, la nivel mondial există Conferința Mondială Scout care ia decizii pentru OMMS și se reunește o dată la trei ani. Tot atunci, sunt aleși membri în Comitetul Mondial Scout, care conduc Organizația Mondială timp de trei ani. Pentru a asigura participarea tinerilor la luarea deciziilor, a fost creat Forumul Mondial de Tineret al Cercetașilor, unde sunt aleși șase Youth Advisors, tineri din toate colțurile lumii, tot membri ai Comitetului Mondial Scout, dar care reprezintă direct tinerii la nivel global. Practic, aceștia lucrează cot la cot cu Comitetul Mondial pentru a se asigura că deciziile luate continuă să fie relevante pentru tinerii din toată lumea.
Ei bine, eu îmi doresc să fiu unul dintre ei și am fost nominalizată de ONCR pentru această poziție.
Ce înseamnă a fi Youth Advisor pentru tine?
Sunt o tânără optimistă și idealistă. Cred cu tot ceea ce sunt că pot face diferența nu numai în calea pe care aleg să merg, ci și în viața altora. Permiteți-mi să vă prezint un hobby al meu: alpinismul – este un sport în care avansați abordând trasee mai grele și, pe măsură ce trece timpul, progresați. Satisfacția completării diferitelor rute este întotdeauna acolo, dar pe măsură ce vă îmbunătățiți, complexitatea fiecărei probleme menține un element de provocare. Cățăratul poate fi o bună metaforă pentru viață, deoarece fiecare responsabilitate pe care decideți să o asumați vine cu propriul set de provocări. În plus, cățărarea este viața însăși: înainte de a urca, pregătirea este crucială pentru a vă ajuta să luați mai mult solicitând trasee (responsabilități) și înțelegând mișcări (sau roluri) complexe. Satisfacția vine de la a face fiecare pas individual în direcția corectă sau greșită, ghidându-vă fie spre vârful traseului, fie spre o cădere spectaculoasă (acolo unde se întâmplă, de fapt, învățarea). Ca Youth Advisor, vreau să îmi pun în valoare experiența și să servesc Cercetășia cu onoare și demnitate.
Care sunt ariile pe care le vrei îmbunătățite în viitor în Cercetășie?
Pornind de la o perspectivă locală și națională la una globală, cred cu tărie că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ar trebui să fie abordate transveral în tot ce înseamnă Cercetășia, întrucât realizarea lor stabilește contextul în care cercetașii pot continua educarea tinerilor lideri.
Mai concret, există trei direcții semnificative pentru Mișcarea Cercetășească cărora consider că trebuie să le oferim prioritate maximă și atenția noastră imediată: Implicarea tinerilor, Safe from Harm și Sustenabilitatea Evenimentelor Cercetășești Mondiale.
- Implicarea tinerilor
În primul rând, implicarea tinerilor și asigurarea unei participări semnificative a tinerilor la toate nivelurile de luare a deciziilor în Mișcarea Cercetășească este crucială pentru realizarea Viziunii 2023. Luând și punând în aplicare măsuri în acest sens, contribuim activ la retenția tinerilor adulți în Cercetășie după finalizarea ciclului lor ca beneficiari.
Când tinerii (eXploratori, seniori sau tineri lideri) simt că opiniile lor nu sunt ascultate și luate în considerare, își pot pierde motivația și, ca urmare, părăsesc Mișcarea. Iar când retenția tinerilor este scăzută, suntem obligați să recrutăm noi voluntari adulți în fiecare an, calitatea activităților suferă și, odată cu aceasta, dezvoltarea organizațiilor naționale cercetășești și a Mișcării noastre. Investiția în tineri înseamnă alegerea de a face Cercetășie prin continuitate.
Acesta este un sistem care are un impact semnificativ nu numai asupra implicării tinerilor în cadrul Mișcării Cercetășești, ci și asupra modului în care tinerii se implică în comunitățile lor:
Cercetași tineri → Conducerea patrulelor → Sub mentoratul liderilor mai în vârstă → Participă la conversație și la luarea deciziilor → Implicarea tinerilor
- Safe from Harm
În al doilea rând, cred în Cercetășie ca o Mișcare sigură, prin implementarea măsurilor Safe from Harm în întreaga lume. Pentru mine, ca tânără, este crucial să mă simt în siguranță în Cercetășie și vreau ca fiecare copil și tânăr care se alătură Mișcării să crească într-un mediu protejat.
Printr-un exercițiu de imaginație, hai să ne întoarcem în 2019: eu, o tânără de 17 ani, mă plimbam în jurul zonei de campare de la Jamboreea Mondială din SUA, împreună cu un grup de participanți și un lider adult. La un moment dat, acest lider a început să ne explice despre „de ce Organizația Mondială nu ar trebui să acorde o astfel de prioritate egalității de gen, deoarece este evident că nu putem include băieți și fete în activități împreună”. Această persoană, pe care eu, ca tânără, o priveam ca pe o figură de autoritate, m-a făcut să mă simt mică și nesemnificativă. La acea vreme, nu aveam curajul să iau atitudine, dar acum îl am și cred că este extrem de important să le încurajăm pe tinerele cercetașe să ia atitudine și să oferim un sentiment de siguranță tuturor.
- Sustenabilitatea Evenimentelor Cercetășești Mondiale
În al treilea rând, sustenabilitatea se află în centrul evenimentelor mondiale scout (WSE) și este crucial să ne asigurăm că nu lăsăm nicio urmă sau o amprentă de carbon semnificativă la finalul lor. “Scouts for SDGs” ar trebui să se întâmple și mai mult într-un context în care Cercetășia este cea mai vizibilă: în timpul unor evenimente precum Jamboreele.
Și pentru că un pilon al sustenabilității se referă la mediul înconjurător, cred că este timpul să reflectăm la ceea ce lăsăm în urmă atunci când evenimentele cercetășești ajung la final. Creăm o lume mai bună sau lăsăm în urmă o amprentă de carbon mai mare? Nu este o întrebare la care putem găsi ușor un răspuns, privind obiectiv, deoarece este firesc să dorim să simțim că noi contribuim cu adevărat la îmbunătățirea acestei lumi prin tot ceea ce facem ca parte a Mișcării Cercetașilor. De aceea ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră în fiecare zi.
De ce crezi că ești potrivită pentru poziția pentru care candidezi?
Sunt o persoană muncitoare și extrovertă, abilități ce mi-au permis să lupt pentru drepturile tinerilor – cu atât mai mult pentru tinerii care provin din medii vulnerabile. Alături de mine, aduc experiența în domeniul politicilor publice, al drepturilor omului și al activismului civic, de la munca cu grupuri marginalizate în programele de educație, crearea și implementarea de proiecte incluzive, până la lucrul pe documente strategice și studii, în centrul meu local și la nivel național (ca parte a echipei naționale de Diversitate & Incluziune și experiența ca Vicepreședinte al Consiliului Național al Tineretului din România). Atât studiile mele privind relațiile internaționale, implicarea în Forumul European de Tineret, cât și evenimentele cercetășești la care am participat mi-au permis să am o viziune globală cu privire la problemele sau prioritățile pentru tineri. Mai mult decât atât, am pasiune și cred pe bune că pot aduce o schimbare în bine. Iar, de când am devenit cercetaș m-am apucat de un alt sport: săritul pe geam atunci când mi se închide o ușă în față.
Tot așa am aflat că săritul pe geam e și o ocazie bună să zbor și mai sus decât credeam inițial că o pot face.
Așa-i că te-am convis? Hai să o susții și tu pe Scrio! Cel mai ușor prin care poți face asta e să vorbești despre ea cu prietenii tăi internaționali.
.