Roverway 2024 – Lideri însoțitori – Norvegia, 22 iulie – 2 august 2024 [DL 15 Octombrie 2023]

Nume proiect: Roverway North of the Ordinary

Perioada: 22 iulie – 2 august 2024

Locația: Stavanger, Norvegia

Cine poate participa: lideri, seniori sau scouteri 

Despre eveniment: 

Roverway este un eveniment internațional adresat exploratorilor și seniorilor (16-22 ani), cu un program educațional complex și focus asupra progresului personal al membrilor acestor ramuri de vârstă. Evenimentul creează cadrul ideal în care exploratorii și seniorii pot face schimb de experiență, cunoștințe și idei, schimb încurajat prin cele trei obiective educaționale pe care le urmărește. Concret, ele sunt centrate pe crearea liderilor de mâine, pe dezvoltarea mentală și fizică, toate acestea într-un cadru incluziv. 

Ediția din 2024 se va desfășura în Norvegia, participanții pornind, alături de patrulă, într-o rută prin țară – fiecare dintre ele având o temă specifică. Toate acestea vor duce la Stavanger, în campul central. Stavanger este adesea numită „poarta către fiorduri”, iar locația sa pe coasta de vest îi oferă acces la unele dintre cele mai emblematice peisaje din Norvegia.

Participanții vor forma patrule încă de acasă, alături de un lider. Prima parte a evenimentului este constituită din primele cinci zile, în care participanții vor explora o ruta aleasă (path) de către patrula lor în locații precum Oslo, Bergen, Trondheim sau Ålesund. Patrulele noastre se vor alătura patrulelor din alte țări pentru a-și parcurge ruta aleasă, sub supravegherea International Service Team (IST) și a grupurilor de cercetași norvegieni.

Unul dintre punctele importante ale Roverway este oportunitatea pentru tineri de a-și modela cu adevărat experiența – iar rutele sunt diverse, astfel incat sa poată fi pe placul lor și să acopere interesele tuturor.

Cea de-a doua parte a evenimentului va reuni toate patrulele în campul central lângă Stavanger, unde vor avea loc activități pe patrule, împreuna cu tinerii din ruta ta. 

Profilul liderilor însoțitori: Cercetași adulți cu vârsta minimă de 18 ani la momentul evenimentului.
Un element esențial în acest eveniment este youth empowerment (împuternicirea tinerilor), astfel că organizatorii recomandă puternic ca liderii însoțitori să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani la momentul începerii evenimentului. În aceasta privință, vă încurajăm ca rolul de lider însoțitor să fie asumat de către unul dintre membrii patrulei. În cazul în care acest lucru nu este posibil și o anumită patrula are ca singură variantă să aibă un lider însoțitor cu vârsta peste 23 de ani (de ex: toți membrii patrulei au sub 18 ani), vă rugăm să ne comunicați acest lucru și vom găsi împreună o soluție.

Limba de lucru a evenimentului va fi engleza, astfel că liderii trebuie să o vorbească cel puțin la nivel mediu. Rolul liderului este de a ajuta patrula în procesul de pregătire (de a cauta cel mai convenabil transport, de a face procurile în cazul în care exista participanți sub 18 ani în respectiva patrula, etc). Pe lângă asta, liderii vor fi alături de patrulă în permanență la toate activitățile, atat pe rută cât și în campul central, vor participa la ședințele de contingent înainte și pe parcursul evenimentului, ori vor fi nevoiți să îndeplinească alte atribuții de lider. 

De menționat este faptul că există posibilitatea de a avea un număr mai mare de lideri decât cel necesar conform numărului de patrule înscrise. În acest caz, liderii vor avea posibilitatea de a face parte din echipa IST (International Service Team). 

Costuri:

Suma totală a costurilor nu este alcătuită doar din taxa de participare și reprezintă o estimare bazată atât pe date clare cât și pe statistici sau alte experiențe. De obicei, în pachetul final includem, alături de taxa de participare și transport, și costurile aferente tranzacțiilor bancare (plăți efectuate între ONCR și organizatori), pachetul de contingent (eșarfă, badge și alte materiale care contribuie la formarea unei imagini unitare a contingentului), o contribuție la un fond de urgență (pe care credem că este bine să-l avem și pentru că Cercetașii sunt Gata Oricând, chiar și în fața neprevăzutului) și costurile aferente asigurării de călătorie și sănătate în străinătate, în afara zonei UE.

Transportul la plecare trebuie sa aibă ca destinație locația path-ului alocat patrulei, astfel fiecare patrula se va deplasa într-un loc diferit din Norvegia. Pe durata camp-ului organizatorii asigură orice transport este necesar (inclusiv cel de la path la camp-ul central). La întors organizatorii ne oferă transfer la aeroportul / gara din Stavanger, de unde ne vom întoarce acasă pe patrule. Astfel costul pentru transport poate să difere de la o patrulă la alta.

Estimarea costurilor pentru a fi lider la Roverway:

  • Taxa de participare: €385
  • Transport: €250 – €400 (depinde de path-ul alocat patrulei, locația de plecare din România etc.)
  • Pachetul de contingent (materiale precum, badge-uri etc.): €60 
  • Contribuție fond urgență: €50
  • Asigurare de călătorie €35 (€0 dacă îți faci card european de sănătate)
  • Contribuție Management Contingent €60 (costuri administrative ale echipei de contingent):
    • Întâlniri regionale de contingent cu participanții, liderii și IST
    • Taxe bancare
    • Reprezentarea contingentului la intalnirea fizica de pregătire din Norvegia
    • O întâlnire fizică a echipei de management al contingentului
    • Resurse, licențe și alte instrumente necesare în pregătirea contingentului

TOTAL: €805 – €990

Taxa de participare se va achita în două tranșe:

  • Tranșa 1: €290 până în 15 Noiembrie 2023
  • Tranșa 2: €265 până în 15 Martie 2024
  • Transport: Se achiziționează pe patrulă

Dacă eşti interesat/ă de această oportunitate, te invităm să completezi formularul de aici până la 1 Octombrie 2023

În procesul de selecţie a liderilor se va ţine cont atât de motivaţia de a participa la eveniment, cât și de vechimea (minimum 1 an în momentul evenimentului), experiența și implicarea activă în cadrul organizației. Pe baza evaluării răspunsurilor din formular, vom reveni cu un răspuns către toți cei înscriși. 

Totodată, persoanele selectate trebuie să aibă acordul de participare din partea Consiliului Centrului Local, să fie membri activi în cadrul organizaţiei şi să aibă cotizaţia plătită la zi.

La evenimentele internaţionale pot participa doar cercetaşi din Centrele Locale legal înfiinţate şi în cadrul acestora se poartă uniforma naţională (eşarfa naţională şi cămaşa bej).

Pentru informaţii suplimentare, ne poţi scrie la adresa de e-mail: beatrice.breazu@scout.ro sau mihai.borsu@scout.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.