Săptămâna trecută, de pe 27 aprilie până pe 5 mai, a avut loc la KISC International Work Party, ocazie cu care, an de an, mai multe naționalități se adună pentru a munci în centrul cercetășesc internațional din Elveția. Din partea României au fost trei participanți, Anca (Târgu Mureș), Mara (Dej), Diana (Cabana Scout – București), sau așa zisul Contingent al României. Despre cum arată un work party, dar și ce l-a făcut pe acesta atât de special, am povestit un pic mai jos, pentru că a fost o experiență tare faină pe care o recomandăm tuturor.
KISC ne este multora familiar, cel puțin din povești ale cercetașilor români ce au fost pinkies sau au ajuns în vizită printr-una din multele work parties ce se organizează an de an. Centrul cercetășesc din Elveția este greu de explicat în cuvinte, însă toți cei cu care am vorbit despre această experiență, l-au descris ca fiind o pauză de la viața de zi cu zi, un colțișor retras în care problemele de zi cu zi pălesc. Așa s-a simțit și această săptămână, încă de la coborârea din tren în Kandersteg.
International Work Party 2024 a fost un eveniment la superlativ. Au fost 7 zile intense, în care am lucrat pe teren pentru a ajuta la pregătirea centrului pentru sezonul de vară, dar în care am avut parte constant de activități, drumeții, momente de socializare și conectare cu staff-ul de la centru, precum și cu restul persoanelor din Work Party. – Anca
Structura săptămânii este una simplă: 3.5 zile de muncă și 3.5 libere. În realitate, au arătat cam așa:
Sâmbătă și duminică au fost zile de cunoaștere, cu un tur al zonei de camp, ceremonia oficială de deschidere și un hike până la Oeschinensee. Am avut o seară în care ne-am cunoscut cu pinkies, voluntarii centrului, și un pop quiz al cărui rezultate au fost cel puțin confuze (⅔ din contingent încă insistă că au câștigat).
De luni până în prima parte a zilei de joi am muncit. Task-urile au fost diverse și menite să pregătească centrul pentru sezonul aglomerat ce se anunță la vară. Workload-ul este împărțit în 3: house, campsite, grounds. S-a făcut curățenie, s-au numărat corturi, s-au tăiat lemne și construit garduri și nu doar. Nu ne-am limitat doar la muncă, iar în pauze ne-ați fi găsit printr-un părculeț din sat, aruncând cu toporul, împrietenindu-ne cu văcuțele pe drum spre o cascadă. Au fost zile pline, ce s-au încheiat în saună, la un foc de tabără suedez, cu un joc de volei împotriva pinkies și a work party-ului mexican.
Joi a avut loc International Party Party, seara în care fiecare își aduce o bucățică de țară la petrecere. Noi ne-am prezentat cu ouă vopsite cu coji de ceapă roșie, mămăligă, ROM, zacuscă și semințe (cu un masterclass despre spargerea lor susținut de Anca).
Vineri a fost posibil singura zi în care IWP a fost în grupul restrâns de 10 persoane, și am vizitat Blausee, unde ne-am bucurat de povești pe lac, de explorat peșteri, de un somnic pe bancă. Sâmbătă am mai încercat un hike, la Ueschinental, și am finalizat cu o ceremonie de încheiere cel puțin emoționantă.
Ca la fiecare eveniment cercetășesc, oamenii au fost cea mai minunată parte. Frumusețea KISC e dată nu doar de peisajele montane superbe ce îl înconjoară, dar și de fiecare cercetaș care îi calcă pragul și contribuie la magia acestei permanente mini-jamboree. – Anca
Iar legăturile formate, cu restul colegilor de party, cu mexican work party, cu pinkies au fost atât de puternice, în ciuda timpului limitat, încât zilele de final au avut ocazional momente de plâns. A fost o experiență minunată, în care am putut să trăim visul lui Baden Powell de a avea o jamboree permanentă aici, iar zile mai târziu încă suntem în șocul a ce am trăit.
Pe conturile oficiale ale international work party am detaliat chiar mai mult zilele petrecute împreună, deci aruncă un ochi acolo dacă vrei să vezi cum a arătat cea mai fantastică săptămână petrecută la KISC. Și, desigur, poți arunca orice întrebare legată de work parties și KISC la international@scout.ro.