Dialogue for Peace: Diversity&Inclusion Training 2017, 8-11 aprilie 2017, Madrid, Spania
Am plecat cu mare entuziasm în Madrid, unul din o rașele mele preferate, pentru a participa la trainingul Dialogue for Peace, parte din programul Diversity and Inclusion, training organizat cu sprijinul Consiliului Europei, Fundația Europeana pentru Tineret.
Din Romania am mers doua cercetaşe: Louise, de la Cabana Scout şi eu, de la AMD București.
După ce am aterizat în Madrid, am avut ceva timp să vizităm orașul. Vremea a fost minunată pentru a ne plimba prin Puerta del Sol, Calle Gran Via si Callao unde ne-am tras sufletul la o terasă, cu o cafea într-un pahar mare de hârtie pe care era scris numele fiecăruia, pocit, într-un fel amuzant: Anga şi Luisa.
Am mers apoi spre locul de cazare: Scout Madrid Hostel, un loc creat de cercetași, administrat de cercetași, un loc pentru cercetași.
TIP: Dacă ai in plan să vizitezi Madridul, te poți caza în camere cu 6 paturi cu doar 17 euro pe noapte/pat şi ai acolo toate facilitățile: bucătărie, baie, duş, cameră de relaxare, wi-fi. Dacă nu mă înșel, e inclus şi micul dejun ;
Revenind (că mi s-a făcut iar dor de Madrid)…
A doua zi a început trainingul într-o încăpere în care era un pod foarte îngust. Atât de îngust încât nu te puteai deplasa decât dacă te țineai cu ambele mâini de persoana de lângă şi făceai o rotație. Altfel, riscai să cazi în apa în care se aflau foarte mulți crocodili şi șerpi şi în care nu era deloc indicat să cazi. Pe acest pod îngust, imaginar, desigur, ne-am așezat în funcție de nume, în ordine alfabetică. Din fericire, am trecut cu toții peste acest prim test şi ușor-ușor am început să ne cunoaștem mai bine. Aveam să aflăm că la training participam 24 cercetași din peste 19 țări din Europa (Franța, Spania, Italia, Danemarca, Romania, Finlanda, Islanda, Bosnia, Croația, Serbia, Ucraina, Marea Britanie etc), alături de traineri din Canada, Egipt, Curaçao, Rusia.
Iată-ne, mai timizi la început:
Am trecut apoi la treabă.Totul a fost despre Dialogul pentru Pace, despre Diversitate si Incluziune, despre Dialogul Intercultural si Interreligios.
Amavut la un moment dat un exercițiu foarte interesant: trebuia ca fiecare dintre participanți să își noteze top 5 conflicte din țara lor. Când le-am așezat pe toate la un loc, nu mică ne-a fost mirarea să vedem că mai toate țările, indiferent că sunt țări nordice, considerate mai bogate, sau țări balcanice, toate au, în mare, cam aceleași cauze ale conflictelor: corupția, sărăcia, toleranța față de imigranți sau minorități, conflicte între oameni de diferite religii ori susținători ai diferitelor partide extremiste sau naționaliste.
Mi s-a părut extraordinar faptul că foarte mulți cercetași din țările din Balcani, mai ales cei din Serbia, sunt voluntari atât la cercetași, cât şi în taberele de refugiați şi că țările lor promovează toleranța față de refugiați.
De asemenea, am rămas plăcut impresionată când mi-a povestit Lulu, din Franța, că a făcut voluntariat timp de un an în Bulgaria, unde a încercat să le învețe şi limba, apoi a locuit o perioadăşi în Croația şi în Macedonia, motivația ei fiind aceea de a schimba percepția celorlalți despre Europa de Est, trăind şi experimentând pe cont propriu, pentru a înțelege ea însăși care este realitatea, şi nu prin prisma a ceea ce se prezintă în media.
Au urmat foarte multe subiecte şi workshop-uri interesante despre conflicte, despre Programul Dialogul pentru Pace, despre percepții, prejudecați şi discriminare, despre cele 10 Principii ale Dialogului şi despre Regulile de Bază în Dialog.
A fost o experiență extraordinară, am întâlnit oameni minunați şi îmi propun să transmit mai departe ceea ce am învățat. Cum? Lucrez la asta şi voi reveni cu detalii 😉
Anca Burlacu,
AMD Bucureşti