În perioada 14-16 martie 2025 am reprezentat ONCR, alături de Florina Pauleti, la European Scout Symposium 2025 din Suedia. Am discutat și făcut propuneri pentru Planul Regional Scout 2025-2028 alături de cercetași din întreaga Europă, a cărui variantă finală urmează să fie votată la Conferința Europeană din această vară. Prin acest plan trienal se propun obiectivele pe care mișcarea se va concentra la nivel european în următorii 3 ani și se bazează pe unii dintre pilonii votați la Conferința Mondială Scout 2024, din Cairo.

Pentru moment, cei 4 piloni propuși pentru Regional Scout Plan 2025-2028 sunt:
A fit for Purpose Organisation
Innovate Education
Value Volunteering
Guarantee Safeguarding and Well-being
Totodată, am avut sesiuni de discuții pe diverse subiecte de actualitate, de la Educație pentru Pace și până la taxele datorate Regiunii, de la prevenirea și gestionarea situațiilor de criză până la procesul de candidatură pentru Comitetul European Scout.
Printre „invitații surpriză” ai evenimentul s-au aflat Chair-ul Comitetului Mondial, Daniël Corsen, și Secretarul General interimar, David Berg, cu care am avut o sesiune de Q&A.

Am fost alături și de Diana Slabu, actualmente Vice-Chairperson a Comitetului European Scout. Diana candidează pentru încă un mandat în Comitetul European și ne bucurăm să îi arătăm toată susținerea!
La nivel personal, pot spune că a fost unul din evenimentele mele internaționale preferate, mai ales din perspectiva reprezentării. Mi-a plăcut mult că spiritul cercetășesc s-a resimțit la fiecare nivel al discuțiilor, că fiecare discuție a fost respectuoasă, chiar și în momentele în care s-au exprimat puncte de vedere diferite sau contrare, că am simțit fiecare cercetaș determinat în a conlucra pentru a crea un plan trienal relevant, care să oglindească nevoile actuale ale mișcării la nivel de Regiune. Mă simt mult mai conectată la Regiune, văzând că ne confruntăm cu probleme similare, dar mai ales pentru că am văzut dorința de a lucra împreună pentru a le rezolva și pentru a ne sprijini reciproc.
Mai mult, m-am bucurat să văd că perspectiva mea și a generațiilor tinere a fost luată în considerare. Acest lucru s-a realizat atât prin consultările anterioare evenimentului, dar și prin faptul că în multe dintre discuții punctul central era reprezentat de nevoile și dorințele tinerilor, beneficiarii direcți ai programului nostru educativ. Totodată, discuțiile legate de bunăstarea voluntarilor adulți cred că sunt mai mult decât binevenite, în contextul în care aceștia reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse ale organizației.
Pe scurt, au fost 3 zile intense, pline de sesiuni, de networking, de împărtășit idei și bune practici cu alți reprezentanți din diverse țări ale Regiunii. Venim acasă cu un val nou de inspirație și motivație, dar și cu un entuziasm pe care doar evenimentele internaționale ți-l pot oferi!