Desi au trecut deja doua saptamani de cand ne-am intors din Japonia, spiritul Jamboreei inca e prezent. Inca duc dorul prieteniilor facute spontan, la cozile de dus sau entuziasmului ce transforma orice prejudecata, in curiozitatea de a-l cunoaste pe celalalt, orice corvoada intr-o poveste amuzanta pe viitor. Cred ca a trai intr-un oras de cercetasi este cel mai frumos mod de a intelege ce inseamna cercetasia. Este un sentiment aparte, pe care l-am simtit inca de la ceremonia de deschidere, cand impreuna cu alti 35 000 de cercetasi am ascultat discursul presedintelui organizatiei Joao Goncalves. Acesta ne-a povestit ceea ce i-a spus un cercetas de al lui, la sfarsitul uneia din Jamboreele anterioare, facandu-ne ,astfel, constienti de scopul si datoria noastra acolo : “Chief, this is how the real world should be!”. Pastrand acest lucru in gand, am inceput cele mai bune zile de vacanta.
In prima zi, in cadrul modulului Community am mers in Shimonoseki, la o scoala japoneza si la unul dintre cele mai mari acvarii din Japonia. Am avut surpriza sa intalnim o comunitate foarte ospitaliera, ce ne-a prezentat cu drag o mica parte din cultura japoneza printr-un mini-curs de caligrafie si de dans, un spectacol de fanfara si unul de sabii Shinto.
In continuare, am vizitat Hiroshima, o experienta intr-adevar emotionanta. Orasul reconstruit din temelii pastreaza amintirea celor ce au murit acolo in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in parcul memorial, amenajat in jurul singurei cladiri ce a rezistat atacului. Citind marturiile supravietuitorilor, vazand imaginile dure surprinse atunci, am constientizat imediat importanta pacii, solidarizandu-ne, prin a impartasi trairile noastre cu cei de acasa, ca bataia “Clopotului pacii” pe care l-am sunat cu totii, sa rasune in toata lumea.
Au urmat workshopurile de la Global Village Developement si Science cu o gama de peste 100 de activitati, ce urmareau sa faca cunoscute cele mai importante probleme globale. De asemenea, in ziua dedicata multitudinii culturale am facut un tur imaginar al globului, invatand cele mai diverse lucruri: de la folosirea lasoului, ceremonia ceaiului, si acupunctura, pana la folosirea tobelor Taiko, specific japoneze si a papucilor de lemn olandezi.
Insa si mai interesant a fost festivalul international de mancare, in cadrul caruia fiecare tara si-a etalat bunatatile. Am avut curajul sa incercam de toate, fie dulce, amar sau picant, iar contrar asteptarilor, am sfarsit doar, cu o lista lunga de “Tari de vizitat in aceasta viata”.
Cu aceiasi idee, dar de aceasta data in domeniul spiritual, au fost amenajate corturile Faith and Beliefs, unde religiile principale de pe glob si-au prezentat credinta si obiceiurile, promovand astfel tema Jamboreei : Wa – The spirit of unity.
Tocmai acest spirit a insufletit Jamboreea, prin oamenii pe care am avut ocazia sa ii cunoastem acolo. De la cercetasi cu peste 40 de ani de experienta, pana la persoane la care acesta era primul eveniment de acest tip, de la oameni din coltul celalalt de lume, pana la vecinii nostri balcanici, cu care am impartit subcampul, de la persoane din alta cultura, pana la colegii de contingent – fiecare avea povestea lui, fiecare isi dorea sa afle povestea ta.
Desi au trecut deja doua saptamani de cand ne-am intors din Japonia, pentru mine Jamboreea nu s-a terminat. Continua, prin prietenii cu care tin legatura pe internet, prin pozele pe care continuam sa le schimbam intre noi si mai ales, prin dorinta sincera de a participa la urmatoarele evenimente.
Articol scris de: Maria Borcila