Learn it young, remember it forever

Publicat pe de scout.ro

În perioada 2-5 septembrie 2015, la Cluj Napoca, a avut loc Youth Empowerment Study Session sau pe scurt YESS. Scopul acestui eveniment european a fost de a explora și a studia conceptul de ‘Youth Empowerment’, fiind abordat din diferite perspective – personal/psihologic, social/comunitate, politic, etc.. Au avut loc discuţii pe tema relevanţei şi a modalităţilor de utilizare a implicării şi participării tinerilor atât la cercetaşi cât şi în comunităţile din care provin, iar participanții la aceasta sesiune de studiu au fost de pe tot cuprinsul Europei.

Ziua 1 – 3 septembrie

A început cu discuţii despre ce înseamnă Youth Empowerment(YE) şde ce este important, cât și dezbateri privitoare la aspectele implicării tinerilor în societate, chiar dacă nu este vorba neapărat de implicare la nivel înalt.

A urmat dinamica grupului şi formarea patrulelor. Până la forma finală a grupurilor, am trecut cu toții prin mai multe patrule de probă, patrule în care toți aveam aceleași idei, în care eram total diferiți, în care nu trebuia să fim mai mult de 2 din aceeași țară și, într-un final s-au format cele 6 grupuri finale. 6 grupuri de supereroi, fiecare cu puterea lui specială: implicarea tinerilor, metode educaţionale, diversitate şi incluziune, comunicare şi relaţii externe, guvernare, impact social.

După-masă am vorbit despre YE în societate. Am discutat despre legăturile noastre cu comunitatea şi de ce este important ca cercetaşii să se implice în activităţile comunitare. Am explorat: De ce? Cum? Unde?. Am împărtăşit: aptitudini şi parteneriate. Am discutat despre partenerii noștri, care sunt cei mai întâlniţi, cei mai speciali şi cei unici, pentru fiecare NSA sau NSO.

Un rol foarte important la YESS l-au avut the “Big 6″ (WOSM, WAGGGS, YMCA,YWCA,  Red Cross-YouthInternational Award). În fiecare dupămasă, sincronizat cu pauza de cafea aveau loc  ‘Big6 Coffee talks’, în care un reprezentat al fiecărui ONG ne povestea despre ce fac ei şi despre punţile create între organizaţiile noastre.

Ziua de lucru s-a încheiat cu prezentarea patrulelor, a strigătelor şi alte coregrafii, urmând seara internatională cu multe delicatese, evenimente naţionale, europene sau internaţionale, jamboree şi alte proiecte curajoase.

Ziua 2 – 4 septembrie

Dimineaţa a început cu o doză dublă de cofeină după cântările din seara precedentă, iar prima sesiune, facilitată de Paddy, a fost despre politică. S-a străduit să ne arate modalităţi prin care politica poate să fie sexy sau mai pe limba nostră: abordabilă. Ne-am unit forţele cu o altă patrulă şi am încercat să răspundem la întrebări precum: Este WOSM o organizaţie politică? Putem susţine sau influenţa politica? Şi dacă da, cum?

Următoarea sesiune a fost despre noi, sau mai de grabă despre mine. Ne-am învârtit în jurul întrebărilor: Cine sunt eu? Ce am nevoie? De cine vreau/am nevoie să aparţin?

La ora 19, după o cină rapidă, ne-am echipat cu toții pentru explorare și am fugit în stația de autobuz, pentru a ajunge în centrul Capitalei Europene pentru Tineret, și anume Cluj Napoca . Seniorii de la Centrul Universitar Scout Cluj ne-au pregătit un City Quest foarte interesant, cu probe diverse și originale printer care putem enumera: convinge un străin să fie de accord să fie filmat în timp ce un membru al patrulei îi citește o poezie pe scările teatrului, care este stilul architectural al centrului de cultura sau căutați pe cineva cu numele Vasile și luați un autograf de la el.

Ziua 3 – 5 septembrie

Dimineața zilei de sâmbătă a fost dedicată finalizării proiectelor de patrulă pe care le-am pregătit fiecare cum am putut, în orele oferite de organizatori special pentru asta, în pauzele de masa, dimineața devreme sau seara foarte târziu.

După încheierea acestui ultim interval de lucru, fiecare din cele șase echipe de supereroi a trebuit să prezinte ce a lucrat în fața unui juriu format de organizatorii YESS, având la dispoziție 10 minute pentru prezentarea propriu-zisă și 5-10 minute pentru întrebări din partea juriului, a celorlalți participanți, cât și sugestii pentru îmbunătățire.

După-masa s-a continuat cu o sesiune susținută de un reprezentat al Messengers of Peace, Roverway 2016 şi planuri curajoase pentru viitor, iar cele 3 zile pline de muncă au fost răsplătite cu muzică, dansuri şi o cină tradiţional românească.

Evenimentele internaționale sunt o ocazie aparte pentru fiecare cercetaș, pentru că ajungi să descoperi multe lucuri noi, să vezi cum se fac lucrurile în alte asociații și organizații naționale, să înțelegi diversitatea dar și lucrurile care ne leagă pe toți, membri ai Regiunii Europene.

Conceptul de Youth Empowerment este unul destul de vast și probabil am fi avut nevoie de 4 luni nu de 4 zile pentru a-l înțelege în totalitate și pentru a putea spune că nu mai are secrete pentru noi, dar cercetășia ne învață altceva, că educația de durată se bazează pe experiență, pe greșeli pe care le faci, dar le înțelegi și nu le mai repeți, pe muncă în echipă, pe scurt: Learning by doing.

Noi suntem mândri că am fost selectați să reprezentăm România la acest eveniment și dorim să încurajăm cât mai mulți cercetași să se înscrie la evenimente internaționale, pentru că vor avea cu siguranță de câștigat!

Yours in Scouting,
Luiza, Roxana, Ioana și Cristi

YE