„Avem două locuri pentru participarea la un eveniment European organizat de Comisia Europeană unde veți avea ocazia să reprezentați mișcarea cercetășească.” – așa începea mail-ul care anunța unul din cele mai scurte evenimente internaționale despre care am auzit.
Meet Up for Europe a avut loc în Leuven, Belgia, în perioada 12-13 octombrie 2017 în cadrul unui proiect mai mare, New Narrative for Europe. Acesta a fost propus de Parlamentul European și implementat de Comisia Europeană din 2013, dorindu-se o înțelegere a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană în contextual actual.
Totul a durat doar 24 de ore, dacă nu aș lua în calcul și timpul petrecut pe drum, dintre care doar 5 ore de somn, dar nu regret nicio secundă. Programul a început joi, la ora 12, cu un prânz delicious, calmând agitația drumului pentru cei 90 de tineri participanți.
La ora 13 a fost deschisa official prima parte a dezbaterilor. Cele 4 teme de discuții au fost Shaping the jobs of the future in Europe – Mobility and employment, Rise up citizens of Europe – Civic Engagement and belonging, Greening planet Europe – Environment, Widening your horizons in Europe – Freedom of movement and security. Dezbaterile s-au axat, în special, pe implicarea tinerilor atât la nivel local, cât și la nivel European, pentru o mai bună dezvoltare a programelor de tineret, reușind să le facă mai incluzive și mai sustenabile.
Am avut ocazia în cadrul acestui eveniment să cunosc foarte mulți tineri implicați, care își doresc să schimbe lumea, să o facă un loc mai bun pentru fiecare dintre noi. Organizația Mondială a Mișcării Scout (OMMS), a avut doar 5 reprezentanți oficiali dar la eveniment au fost prezenți 12 cercetași, ce și-au purtat cu mândrie eșarfa la gât, chiar dacă veneau din partea unor organizații studențești sau de tineret diferite.
Pe lângă tinerii minunați prezenți acolo, au mai fost si reprezentați ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, ce au împărtășit cu noi din cunoștințele lor și ne-au răspuns la toate întrebările, precum și profesioniști din multe alte domenii, deschiși să ne învețe cât mai multe lucruri, învățând și de la noi în același timp.
Această oportunitate mi-a deschis ochii legat de cât de mult are nevoie comunitatea în care trăim de noi, să luăm atitudine, să începem să facem lucrurile să se miște pentru că acțiunile noastre vor declanșa alte initiative, iar de la un proiect foarte mic, vom ajunge să schimbăm lumea în care trăim!
Participarea tinerilor la evenimentele internaționale și cunoașterea cercetașilor din alte țări oferă un suflu nou organizației, de aceea recomand tuturor cercetașilor, de orice vârstă, să se înscrie la astfel de evenimente, pentru că nu vor regreta!
Articol scris de Roxana Crăciun