Totul a inceput cu un apel a Departamentului International catre cercetasii din Oncr si asa s-a nascut povestea noastra in cadrul proiectului “Farm2Fork” din Malta, unde au participat pe langa cercetasii maltezi, alte 3 tari : Bulgaria, Macedonia, Spania. Contingentul Romaniei a fost format din 5 seniori si un lider: Eugen, Luiza, Angie, Cristina, Alexandra si Irina.
Plecarea in Malta a adus dupa sine multe provocari si experiente frumoase. Am acumulat cunostinte noi despre agricultura si despre arta permaculturii, am participat la workshopuri legate de foametea prezenta din ce in ce mai mult in toata lumea, despre masuri care pot fi luate impotriva risipei de alimente, despre agroturism, pescuit si multe altele.
Inca din prima zi, ajunsi la locul de campare, am avut provocarea de a gasi receptia, locul de campare fiind atat de pustiu, nici urma de om, parca nu ajunsesem unde trebuia. Noroc cu initiativa Luizei de a pleca in cercetare.
Au urmat in prima zi cateva momente cu aspect administrative:montarea corturilor, formarea patrulelor, impartirea responsabilitatilor pe zile si programul campului. Jocurile de cunoastere au fost mai mult decat bine venite pentru a ne apropria de ceilalti participanti si pentru a ne relaxa.
Pentru ca tema campului a fost in mare parte despre “food aspects”, in fiecare zi am beneficiat de mancare foarte buna si proaspata. Papilele gustative au fost puse la incercare, atat in seara internationala, cat si la permacultura , unde am incercat carob sau rosie mov. Apropo de permacultura am aflat un lucru interesant: de la carob vine denumirea de carat , pentru ca semintele de carob se foloseau inainte pentru a masura greutatea diamantelor.
Kayaking, vizita la diverse ferme si ziua in care am organizat o zi scout pentru copiii centrului local Xaghra din Gozo au fost cateva dintre activitatile cele mai placute, dar si seara internationala care a fost o adevarata mobilizare a tuturor participantilor. Pentru aceasta seara fiecare contingent a trebuit sa prepare un fel de mancare specific tarii lor si sa isi decoreze propriul stand. Standul nostru a fost decorat cu gulgute, iar ca feluri de mancare am servit ca si aperitiv palinca, ceapa cu slanina, apoi mamaliga cu branza si smantana si ca desert izmene intoarse, faimoasa ciocolata rom si gem de prune.
In cadrul acestui proiect am avut ocazia de a intalni oameni deosebiti, am descoperit ca avem multe in comun cu participantii bulgari si macedoneni, de la obiceiuri, feluri de mancare, muzica pana la cuvinte( portocala sau lebada).
Am fost cu totii impresionati de organizatorii proiectului, cercetasii maltezi, un grup de oameni muncitori si uniti si gata oricand pentru orice solicitare a participantilor. Le multumim pentru zilele petrecute in Malta si in Gozo si cu siguranta o sa ne aducem aminte mereu cu drag de aceasta experienta.
Incurajam si alti cercetasi din cadrul ONCR sa aiba curaj si deschidere spre astfel de activitati internationale pentru ca in urma lor devii mai deschis si mai increzator in propriile abilitati cercetasesti.
Articol scris de: Alexandra Done si Irina Serban