Toamna aceasta a fost despre învățare, cu cercetași din diverse centre luând parte la evenimentele Regiunii Europene. Denisa Hertanu (CL Licos) și Monica Benghe (CL Dacia Felix) ne-au reprezentat la Forumul de Sustenabilitate, de unde s-au întors cu multe învățături și bune practici.
A doua ediție a Forumului European de Sustenabilitate, care a avut loc în perioada 16-20 octombrie 2024 in Sofikos, Grecia, în cadrul căruia am avut oportunitatea să participăm din partea ONCR alături de alți peste 60 de cercetași din 28 de țări ale Regiunii Europene Scout, a fost o ocazie excelentă de învățare și schimb de bune practici centrate pe sustenabilitate în contextul activităților cercetășești, dar și la nivel individual.
În cadrul evenimentului au fost prezentate inițiative de succes implentate de diverse Organizații Naționale, au fost abordate teme de actualitate precum: calcularea amprentei de carbon, anxietate climatică, integrarea noțiunii de sutenabilitate în crearea evenimentelor cercetășești de mare anvergură, planul strategic al WOSM si Regiunii Europene Scout privind sustenabilitatea . De asemenea, a fost reactivată ,,Sustainability Network”, o rețea care facilitează schimbul de informații, idei dar și provocări între cercetașii interesați de Dezvoltare Durabilă din întreaga Europă. Nu în ultimul rând, în cadrul ,,Earth Tribe” Closing Conference au fost prezentate rezultatele și concluziile dobândite în urma desfășurării acestui proiect.
În prima zi, dupa deschiderea oficială, a avut loc un joc de tip ,,speed friending” astfel încât noi participanții să ne putem cunoaște și discuta pe scurt despre ariile noastre de interes.
A doua zi a Forumului a debutat printr-o prezentare despre inițiativele FEE (,,Foundation for Environmental Education”) implementate cu succes la nivelul școlilor partenere. Ulterior, pe parcursul zilei, au avut loc o serie de workshop-uri desfășurate în paralel, în funcție de interesele fiecărui participant. În urma participării la primul workshop, cel de bune practici la nivelul Organizațiilor Nationale din Portugalia și Macedonia, am reținut inițiativele acestora de a identifica problemele existente în comunitățile lor, iar ulterior de a desfășura activități concrete (împăduriri, curățarea apelor, ghid de sănătate mintală, cunoașterea ecosistemului local etc) precum și un proces educativ care are la bază jocul (de ex. Boardgames bazate pe obiective de Dezvoltare Durabilă), dar și afilierea la inițiative deja existente (ex.: Scouts for SDGs). Worshop-ul ,,Communications on Sustainable Development” a avut ca temă centrală importanța menținerii unei perspective optimiste atunci când spunem o poveste, în ciuda circumstanțelor actuale sumbre în ceea ce privește schimbările climatice. Cel de-al treilea workshop la care am participat, ,,Carbon Neutrality Roadmap” a fost centrat pe lcurul in echipe, brainstorming si jocuri de rol în scopul atingerii obiectivelor World Scouting privind amprenta neutră de carbon până în 2030 prin modificări efectuate asupra a patru piloni principali: Evenimente, Călătorii, Birouri și Resurse.
Seara celei de-a doua zi a Forumului a culminat prin ,,International Market”, prilej cu care ne-am distrat, am învățat dansuri internaționale, am degustat preparate delicioase și am putut afla în detaliu despre inițiativele privind Dezvoltarea Durabilă desfășurate în fiecare dintre țările participante. Ne-a surprins în mod plăcut feedback-ul pe care l-am primit privind activitățile desfășurate în Romania, unii cercetași care ne-au vizitat standul afirmând că avem multe inițiative de impact care reprezintă o sursă de inspirație și pentru ei.
Cea de-a treia zi a fost despre multe activități practice, de la atelier de confecționare de învelitori de sandviș cu ceară de albine prin reciclarea unor tricouri vechi, până la realizarea de săpun din ulei alimentar folosit și un atelier de reciclare a hârtiei. De asemenea, am făcut o excursie la un sit arheologic impresionant și ulterior la plajă, unde în pauza de la înotat s-a discutat despre microplastic și ne-a fost făcută o demonstrație pe loc cu cantitățile îngrijorător de mari de reziduuri mici de plastic existente după o singură recoltare din apa din mare, care părea extrem de curată la prima vedere… În cursul serii, în grupuri, am făcut plimbări în jurul Fermei, ghidați de lumina lunii și curiozitatea de a afla perspectiva celoralalți asupra unor teme și preocupări locale și globale privind Sustenabilitatea.
A patra zi a debutat prin două sesiuni de câte trei ateliere desfășurate în paralel. În urma participării la atelierul de bune practici al cercetașilor finlandezi am reținut crearea de către aceștia a unui instrument deosebit de util, de calculare a impactului de carbon al fiecărui eveniment, precum și implementarea unor inițiative la nivel național ca servirea unui meniu exclusiv vegeterian în cadrul camp-urilor, certificat pentru ,,Sustainable Scouting” acordat Centrelor Locale, taxe aplicate în campuri în funcție de amprenta de carbon etc. În cadrul atelierului ,,Sustainability Tools for the Region” am aflat de existența unor platforme extrem de utile, precum WOSM Service, care oferă ghidaj și asistență în implementarea diverselor inițiative naționale, ghidul World Scouting pentru realizarea unor evenimente sustenabile, aplicații care măsoară amprenta de carbon a călatoriilor în funcție de distanță și mijlocul de transport folosit etc.
În după-masa celei de-a patra zile a avut loc o activitate de tip Open Space Area, în cadrul căreia au fost amenajate mese dedicate unor anumite teme privind Dezvoltarea Durabilă, participanții având posibilitatea să aleagă masa și timpul pe care îl petrec la fiecare în funcție de interes, această activitate promovând discuții mai ample, întrebări provocatoare și schimb de idei privind modul de lucru în diferite Organzații Naționale. Ulterior, în curtea Fermei au fost organizate o serie de jocuri și activități fizice distractive centrate în jurul Sustenabilității, precum: ,,Scouts go Solar”, ,,Catch the Trash”, ,,Capture the Plastic”, etc. În cursul serii, punctul culminant a fost Seara Grecească, în cadrul căreia s-au degustat preparate locale extrem de gustoase și s-au dansat dansuri emblematice precum ,,Zorba Grecul” și multe altele inedite, deosebit de complexe și impresionante. Cel puțin la fel de distractivă a fost organizarea ulterioară a unei licitații cu obiecte care nu îi mai erau utile posesorului dar cărora acesta dorea să le dea o viață nouă alături de alt posesor, aceasta activitate fiind nu doar foarte distractivă, dar și un prilej prin care participanții și-au putut exersa imaginația, prezența scenică, persuasiunea, spontaneitatea.
Ultima zi a Forumului a fost despre introspecție și obținere de idei utile de la ceilalți participanți, prin prisma intrebărilor ,,Ce am nevoie?”, ,,Pe ce anume lucrez în momentul actual?”, iar ulterior, la finalul evenimentului, reflecție asupra unor întrebări cu privire la ce dorim să începem, continuăm, respectiv încetăm să facem în urma participării la Forumul European de Sustenabilitate.
Participarea la acest eveniment a fost pentru noi o oportunitate extrem de importantă de creștere, învățare și schimb de idei, pentru care suntem foarte recunoscătoare și în urmă căreia am adunat o mână de idei pe care suntem entuziasmate să le putem pune în practică în curând.
Denisa Hertanu