Keep in contact – workshop pentru lucrătorii de tineret

Publicat pe de Oana

Anul trece, atelierele rămân! Nu neapărat doar în amintirile participanților, întrucât informațiile trec în sfera internetului, la dispoziția tuturor.

Între 24 octombrie și 1 noiembrie a avut loc în Cehia un workshop de improvizație prin contact, punând dansul în prim plan ca facilitator al comunicării. Trainingul a fost despre cum să primim și cum să dăm înapoi, schimbând greutatea corpului în funcție de cel cu care comunicăm, învățând astfel să ascultăm și cum să ne facem înțeleși, autodescoperindu-ne pe parcurs.

Acest tip de comunicare poate fi aplicat de către lucrători de tineret, facilitatori și educatori în activitățile pe care le propun, oferind un plus de autenticitate activităților.

Toate aceste lucruri le-au învățat cei care au fost prezenți la workshop, însă informațiile nu se opresc acolo. Organizatorii au asamblat experiența tuturor și au pus-o în 6 video-uri accesibile via Youtube prin care să răspândească această tehnică de învățare.

Video-urile cu cele 6 exerciții din cadrul workshopului se găsesc în playlistul de la acest link, fiind acompaniate de o compilație video a momentelor care au creat atmosfera magică a acestuia.

Participanții și-au exprimat în scris experiența trăită cu mult drag. Mai jos regăsiți experiența participantei noastre românce, Cătălina Călugărici – CL ”Adormirea Maicii Domnului”, București:

”Când m-am înscris pentru acest proiect am crezut că va fi o experiență diferită comparativ cu orice am făcut până atunci și de aceea am văzut această oportunitate ca o aventură personală. Am aflat că este vorba despre dans, una dintre pasiunile pe care nu le-am explorat înainte. Am venit dintr-o lume complet diferită, aceea a voluntariatului. Una minunată, dar la orice alt workshop sau training la care am mai participat, nu m-am focalizat niciodată pe nevoile mele, mă pregăteam să mă formez ca facilitator. Scopul era să devin pe cât de bună pot la asta. În final pot spune că am avut dreptate, a fost ceva complet diferit.

Fiind acolo, într-o altă țară, pentru nu puțin timp, cu atât de multe culturi diferite la un loc, diferite religii, opinii, obiceiuri, în mijlocul naturii, complet deconectată de orice rutină, a fost unul din momentele când am simțit că trăiesc în prezent. A fost minunat să am oportunitatea să văd ce înseamnă să fii acolo.

Am avut de asemenea șansa să cunosc niște oameni absolut fascinanți care m-au inspirat. Oameni pe care i-am atins, cu care am împărtășit emoții și cu care am dansat. Oameni care m-au învățat lecții valoroase și pe care îi voi purta cu grijă în inima mea. Oameni la care mă voi gândi cu zâmbetul pe buze.

Printre lucrurile care m-au pus pe gânduri în acest val de energie pot descrie trei imagini. Imagini pe care vreau să le dezvolt în viitor, pe care vreau să le transform în proiecte și pe care vreau să le împărtășesc cu alții.

1. Corpul nostru este oglinda perfectă a personalității noastre. Arată sistemul nostru de valori, modul în care gândim și conexiunea noastră cu lumea înconjurătoare.

2. Simțul atingerii pe care îl avem de când ne-am născut ne poate ghida în mai multe moduri decât ne-am putea imagina. Nu este doar despre sexualitate sau invadarea spațiului personal. A atinge pe cineva și a avea chimie cu persoana respectivă este de neprețuit și ar trebui pusă în valoare.

3. Liniștea este perfectă. A te bucura de ea, a dansa pe sunetul liniștii și a-ți exprima emoțiile fără niciun pic de zgomot este divin.

Am cu mult mai multe lucruri de spus, dar sperând că am spus esențialul așa cum pot mai bine, vreau să transmit un mesaj important: MULȚUMESC! Mă simt îmbogățită.”

Sperăm că experiența trăită prin ochii Cătălinei să vă convingă să dați o șansă acestei experiențe din care veți ieși cu siguranță, ca și ea, mai bogați.