Un om care a lasat lumea mai buna decat a gasit-o: Nelson Rolihlahla Mandela

mandela

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

Nelson Mandela ( 18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013)

 

Nelson Mandela a recunoscut importanța educației în dezvoltarea oamenilor din Africa și totodată importanța cercetășiei în cadrul societății odată cu numirea sa în funcția de președinte al Africii de Sud în 1994, de altfel, primul președinte de culoare din istoria țării.

Nelson Rolihlahla Mandela, pe numelui său întreg, a fost, pe lângă un om politic important și patronul Asociației Naționale Cercetașii Africii de Sud (South African Scout Association ).

Madiba, așa cum il numeau cercetașii, a fost un om care a inspirat nu numai o națiune și multe generații, ci și un om care, toată viața sa, a pus accentul pe principiile de bază ale cercetașilor: datoria față de Dumnezeu, față de aproape și față de sine. El nu a șovăit niciodată în devotamentul său pentru democrație și egalitate, rămânând statornic și fidel convingerilor sale.

Sub patronajul său, mișcarea cercetășească din Africa de Sud a făcut progrese enorme, fiind la ora actuală una dintre cele mai mari și mai puternice organizații de tineret din această țară.

Ca recunoaștere a angajamentului său și pentru sprijinul acordat în dezvoltarea și educația tinerilor, Madiba a fost distins cu cel mai mare premiu cercetășesc de pe continentul african: Africa Elephant Award. Premiul i-a fost înmânat de catre fostul vice-președinte al asociației pe data de 23 aprilie 2004.

Nelson Mandela a considerat tot timpul că Mișcarea Cercetășească va deveni un lider mondial în educația tinerilor: „ Mișcarea internațională cercetășească este un lider mondial în domeniul educației tinerilor și are o relevanță deosebită atât în Africa cât și în democrațiile emergente din lumea întreagă. Sunt mulțumit de progresele înregistrate de cercetașii din Africa de Sud, precum și de etapele prin care trece asociația pentru a face acest program accesibil tuturor. Importanța unui cod moral ridicat, care se află la baza mișcării, nu poate fi accentuată suficient de mult.”

Organizația Națională Cercetașii României își exprimă regretele sincere Asociației Naționale Cercetașii Africii de Sud și poporului african pentru pierderea unui om unic, care lasă un gol imens în inimile a milioane de oameni de pe întregul glob.

Sursa: http://www.scouting.org.za/news/2013/mandela.php

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.